Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over ons centrum, de speelweken en de cursussen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje via everna@vgc.be.

Algemeen

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

In Everna vind je een Give Box waar je materiaal kan doneren. Let wel op, we accepteren niet alle spullen. Twijfel je? Vraag het even na aan het onthaal. 

Welkom in de kast: 

 • Schoolgerief 

 • Speelgoed 

 • Servies/keukengerief 

NIET welkom: 

 • Kledij 

 • Schoenen 

 • Boeken 

Ja. In onze loge kan je ook in alle rust borstvoeding geven. Vraag er gerust naar aan het onthaal. In enkele toiletten is er ook een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.  

Met uitzondering van assistentiehonden, zijn dieren niet toegelaten in het gebouw. 

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één seizoen bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren (www.everna.be/contact).  
Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Jazeker! Hou onze website in de gaten voor de vacatures. 

Wil je graag aan de slag als beroepskracht, vrijwilliger, animator of stagiair? Neem dan contact op met ons via everna@vgc.be.

Wij organiseren verschillende sportlessen tijdens het jaar. Het volledige overzicht vind je op onze activiteitenpagina.

Inschrijvingen

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten. 

 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.  

 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 

 • Schrijf je meerdere kinderen in? Dan krijg je 10% korting vanaf het 2de kind bij standaardtarief. 

Inschrijven op onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je vindt onze openingsuren hier. Je kan niet telefonisch inschrijven. 

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in. 

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa, Mastercard of Payconiq. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard.

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 

 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 

 • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie 

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn. 

Speelweken & sportkampen

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas.  

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.  

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail en kan je bekijken op de welkomstmuur aan het onthaal. 

De dag is zo ingedeeld: 

 • 8.30 - 9.00 u.: opvang 

 • 9.00 - 12.00 u.: activiteiten 

 • 12.00 - 13.00 u.: middagpauze 

 • 13.00 - 16.00 u.: activiteiten 

 • 16.00 - 16.30 u.: opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8:30 morgens tot 16.30 uur ’s avonds. 

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  

Je krijgt ook korting vanaf het tweede kind bij inschrijving aan basistarief.

Dat hangt af van situatie tot situatie. Vermeld zeker bij inschrijving als je kind nood heeft aan extra begeleiding en/of aangepaste infrastructuur, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven.

Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via everna@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar everna@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.  

Opgelet: Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan de helft van het maximum aantal inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op via everna@vgc.be.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.   

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.  

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Je krijgt ook korting bij inschrijving van twee of meer kinderen (enkel bij basistarief, niet combineerbaar met Paspartoe-tarief).

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één seizoen bij. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.

Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Meld het meteen aan een van onze collega’s (via everna@vgc.be). Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche (bij tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind').

Er zijn jaarlijks 3 inschrijfmomenten voor de speelweken:  

 • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.  

 • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.  

 • De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfst- en wintervakantie.  

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media (voeg hier de links toe) en in onze brochures. Meestal organiseren wij onze inschrijfdagen op een woensdag.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan het account dat je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

Cursussen voor kinderen

Nee, je zet je kind af aan het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat het kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een atelier zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders. Wanneer ouders uitzonderlijk wel aanwezig mogen zijn, bijvoorbeeld tijdens een toonmoment, dan laten we altijd op voorhand iets weten. 

Soms organiseren we ook ouder-kind cursussen, uiteraard mag je daar wél aanwezig zijn. 

In het Sanseverna lokaal kan je in alle rust even ontspannen en een kopje koffie/thee drinken terwijl je wacht op je kind. Er is ook wat speelgoed zodat broers en zussen mee kunnen wachten. 

Nee. Kinderen moeten zelf naar het gemeenschapscentrum komen onder begeleiding van een volwassene.

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus. 

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat zeker op voorhand weten.

Dat hangt af van cursus tot cursus. Sommige cursussen lopen het hele jaar door (van ongeveer eind september tot eind mei), andere cursussen zijn een stuk korter. De exacte start- en einddatum staan telkens op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus. 

Dat hangt af van situatie tot situatie. Vermeld zeker bij inschrijving als je kind nood heeft aan extra begeleiding en/of aangepaste infrastructuur, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. 

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Wanneer je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via everna@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar everna@vgc.be  en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan de helft van het maximum aantal inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.   

Nee, de inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Je krijgt ook korting vanaf het tweede kind bij inschrijving aan basistarief (niet combineerbaar met Paspartoe-tarief).

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind jeeen overzichtvan de compensaties. 

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Meld het meteen aan een van onze collega’s ter plaatse of via everna@vgc.be. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten jullie kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen de kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

We organiseren telkens een inschrijfmoment begin september. De exacte datum vind je op tijd terug op onze website en in onze nieuwsbrief. Wanneer er nog plaats over is, kan je je kind ook later tijdens het schooljaar nog inschrijven. Dat hangt wel af van de specifieke cursus en het moment van inschrijving.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

Cursussen voor volwassenen

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand. 

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand. 

Dat hangt af van cursus tot cursus. Sommige cursussen lopen het hele jaar door (van ongeveer eind september tot eind mei), andere cursussen zijn een stuk korter. De exacte start- en einddatum staan telkens op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.

Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info. 

Dat hangt af van situatie tot situatie. Vermeld zeker bij inschrijving als je nood hebt aan extra begeleiding en/of aangepaste infrastructuur, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel.

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven.

Als je ziek bent kan je annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via everna@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar everna@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  

Opgelet: Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan de helft van het maximum aantal inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

In sommige cursussen wel, andere niet. Via de taaliconen zie je welk niveau Nederlands je moet hebben. Je kan het altijd even navragen aan het onthaal om zeker te zijn.

Nee, de inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.  

 

We organiseren telkens een inschrijfmoment voor het begin van het schooljaar, voor volwassenen is dit meestal midden augustus. De exacte datum vind je op tijd terug op onze website en in onze nieuwsbrief. Wanneer er nog plaats over is, kan je ook later tijdens het jaar nog inschrijven en aansluiten. Dat hangt wel af van de specifieke cursus en het moment van inschrijving.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam.