Victor Hortaschool stunt met ontmoeting Messi

Publicatiedatum: 
Donderdag, 28 februari 2019 - 03:59

De Victor Hortaschool gaat een stevige stunt niet uit de weg. Denk maar aan de anti-spijbelprojecten die nationaal bekend werden of de houten fiets waar Eddy Plackaert twee wereldrecords mee vestigde. Nu ging de stunt van de Victor Hortaschool letterlijk de wereld rond.

Houten bal

De houten bal: road to Messi

 

Bart Uyttersprot (42), adviseur aan de Victor Hortaschool en bezieler van eerdere projecten, zag het deze keer nog grootser en vroeg aan leerkracht Geert Muylaert – tevens ontwerper van de houten fiets – of hij een houten bal kon ontwerpen.

Met die houten bal trok Uyttersprot de afgelopen twee jaar door Europa. En dit met één doel: aantonen dat in het leven niets onmogelijk is. Als voorbeeld wou hij een ontmoeting regelen met de beste voetballer van de wereld, Lionel Messi. Ook al lijkt Messi onbereikbaar. Het concept was eenvoudig: een houten bal laten doorgeven van speler naar speler, of beter gezegd van voetbalvriend naar voetbalvriend, om zo uiteindelijk tot bij Lionel Messi te komen.

In juni 2016 werd de aftrap gegeven door Jan Ceulemans die op zijn beurt de bal, via Bart, doorgaf aan Jean-Marie Pfaff. Zo ging de houten bal aan het rollen. Al snel volgden voetballegendes als Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Paolo Maldini, die allen de houten bal in ontvangst namen en er hun handtekening op plaatsten.

In augustus 2017 bereikte de bal haar eerste hoogtepunt. Bart Uyttersprot ontmoette niemand minder dan Diego Maradona - voor velen de beste voetballer aller tijden - en kon hem overtuigen eveneens de houten bal te signeren. Vanaf toen ging het steeds crescendo met de voetballegendes. Ruud Gullit, Eden Hazard, Carles Puyol, Ruud Van Nistelrooy, Ronald Koeman, Raul, Luis Figo, Ronaldinho… Maar liefst 32 voetballegendes, allen met een WK-verleden, zouden uiteindelijk de houten bal signeren. Zo werd er een heuse ‘Road to Messi’ gevormd.

 

De houten bal bereikt haar einddoel

 

Eind 2018 volgde dan de absolute apotheose. Na twee eerdere pogingen en na een tocht van bijna 20.000 kilometer met de houten bal, lukte het Bart Uyttersprot uiteindelijk om Lionel Messi te ontmoeten en zijn handtekening te scoren. De ontmoeting kwam tot stand met de hulp van de foundation van voetbalclub PSV Eindhoven die zich kon vereenzelvigen met de visie van het project van de houten bal.

Toen Messi met zijn FC Barcelona moest aantreden in Eindhoven voor de Champions League, rolde de PSV-foundation letterlijk en figuurlijk een rode loper voor mij uit” vertelt Uyttersprot. “Terwijl de stewards en veiligheidsverantwoordelijken alle moeite hadden om Messi door de menigte het stadion binnen te loodsen, mocht ik, met de goedkeuring van PSV en de UEFA, postvatten in een verlaten gang aan de binnenzijde van het stadion. Op een bepaald moment komt Messi op ons afgestapt. Daar stond ik dan met mijn gezin, helemaal alleen met Lionel Messi. Een onwezenlijk gevoel” blikt Uyttersprot met trots terug. Missie Messi completed.

Maar daar stopt het project niet. Nu alle vakjes op de houten bal ingekleurd zijn met een handtekening, kan het pedagogische deel van het project van start gaan. Uyttersprot gaat nu het hele project terugkoppelen naar de leerlingen van de Victor Hortaschool. “Ik wil jongeren in het algemeen, de leerlingen uit Brussel in het bijzonder, meegeven dat ze door hun talenten en creativiteit te gebruiken heel wat dromen kunnen realiseren. Uiteraard worden niet alle dromen waargemaakt. Het is dan ook niet enkel het einddoel dat belangrijk is, ook de weg die je ervoor aflegt en de mooie zaken die je onderweg tegenkomt. Dat is ook het geval in het dagelijkse leven” besluit Bart Uyttersprot die al zijn ontmoetingen met de voetballegendes zal bundelen in een boek met als titel ‘ROAD TO MESSI’.

De houten bal werd verloot via een SMS-actie. De volledige opbrengst werd geschonken aan de vzw BiJeVa, een organisatie die zich inzet tegen armoede in België.

 

>> Wil je heel de reis van de bal meer in detail zien? Bekijk dan hier de filmpjes en artikels op HLN

Fotogalerij: 
Messi
Maradona
Ronaldinho