Kunstintegratie

alice van innis aan het werk in everna

 

De Veer

In het seizoen 1997-1998 creëerde GAL (Gerald Alsteens), n.a.v de renovatiewerken, een kunstwerk voor Everna. De  afbeelding heeft inspiratie opgeleverd voor het vroegere logo van het gemeenschapscentrum. Omwille van de tand des tijds (ze konden wel wat opsmuk gebruiken) en een nieuw verhaal voor Everna (nieuw logo) werden ze van de gevel gehaald.

Ondertussen zijn ze gerestaureerd en enkele ervan hangen opnieuw omhoog in de grote zaal van het gemeenschapscentrum. Voor de groene veren zijn we nog op zoek naar een bijzonder plekje. Misschien verhuizen we ze wel naar de achtergevel, wie weet. Op die manier maakt het publiek opnieuw kennis met dit werk, de kunstenaar én het verhaal van toen. Een tweede leven voor de Veren!

Julie Rodeyns sprak met de hartelijke en gepassioneerde man over de creatie van dit werk.

"Ik ontdekte dat anderstaligen er Nederlands konden leren (en dat tot op vandaag, nvdr). Op die idee bouwde ik verder’, aldus Alsteens. ‘Franstaligen spreken Evere uit als Evère, wat al snel klinkt als veer. Dat inspireerde mij om verschillende veren te realiseren. Ik liet ze uit de gevel van het gebouw springen. Door hun spiraalbeweging symboliseren ze dynamiek. De veer verwijst ook naar de veerman die overzet: het bruggen slaan tussen mensen."

Lees het hele interview

Bekijk het artikel zoals het in tijdschrift Everna januari - februari 2016 verscheen. 

Kennis maken met andere werken? Neem hier een kijkje.

--------------------------------------------------------------------------

 

Kunstige muren door Alice van Innis 

In 2015 werd het wel duidelijk dat het centrum een grondige opfrisbeurt kon gebruiken. Zo geschiedde, en de muren werden voorzien van een frisse laag witte verf. Maar wit is ook maar wit, en Everna zou Everna niet zijn zou hier geen extra project aan gekoppeld worden. Daarom werd besloten om kunstintegratie bij de schilderwerken te betrekken. Na een grondige selectie kwam kunstenares en ontwerpster Alice van Innis uit de bus om het project tot een goed einde te brengen. 

Stef Rymenants ging voor het magazine van Everna langs bij Alice voor een gesprek: lees hier het hele interview

Bezoek de website/webshop van Alice

Fotogalerij: 
de veer
de veer
de veer
veren
de veer