Everladies voor vzw Centre de Prévention des Violences Conjugales et Familiales

Het eerste project dat de Everladies ooit steunden, werd de vzw Centre de Prévention des Violences Conjugales et Familiales voor iedereen die slachtoffer is van huishoudelijk geweld. Vooral vrouwen komen er terecht voor hulp. Het Brusselse preventiecentrum biedt niet alleen telefonische hulp, maar heeft ook onderdak voor zo’n 100 personen.

Hoe dat project verlopen is? Dat vertelt Ihsane van de Everladies ons.

► Meer projecten van de Everladies? Bezoek hun pagina

Waarom de keuze voor deze vzw?

Ihsane: we waren het er snel over eens dat we slachtoffers van huishoudelijk geweld wouden steunen. Elk van ons kent wel iemand die in zo’n vreselijke situatie zit of gezeten heeft. We zien ook vaak dat onschuldige kinderen hier het slachtoffer van zijn. Zij zijn immers getuige van de taferelen en nemen dat heel hard op. De problematiek ligt ons dan ook nauw aan het hart. Everlady Nadia had contacten in de vzw, dus op die manier zijn we er terechtgekomen. Na een gesprek met de directeur van het centrum, was iedereen gemotiveerd en zijn we in actie geschoten.

We hebben alleen maar positieve reacties gehoord. Iedereen was geïnteresseerd en was wou graag helpen.

 

Welke acties hebben jullie ondernomen?

Ihsane: In totaal zijn er vier grote acties die we gedaan hebben. De iftar-avond in Everna was onze start. Alle opbrengsten gingen volledig naar de vzw en we hadden de kans om het project aan een breed publiek voor te stellen. We hebben ook heel veel biologische cake gebakken. Die hebben we verkocht op verschillende activiteiten, zoals op Zomer in Zicht of de brocante aan Picardie.

Andere Everlady: Ik weet nog, toen we de eerste keer cake gingen verkopen aan een school in Sint-Joost, dat alle 9 cakes direct uitverkocht waren. Dat had ik niet verwacht.

Ihsane: Verder hebben we ook heel wat materiaal verzameld in juni. Wie kleren, huishoudtoestellen of toiletgerief wou schenken, mocht dat op twee dagen naar Everna brengen. Ten slotte kon iedereen die wou ook een vrije donatie geven voor de vzw op het rekeningnummer van Everna.

 

Wat gaan jullie doen met de opbrengst?

Ihsane: Een deel van de opbrengst gaat gewoon zo naar de vzw. Met een ander deel kochten we rugzakken en toiletzakken die we hebben gevuld met handige spullen. Zo waren er toiletzakjes voor de vrouwen met een tandenborstel, haarborstel, nagelknipper, maandverband enzovoort. Voor de kleuters en kindjes van de lagere school kochten we boekentassen, die we vulden met pennenzakken, schrijfgerief, lat, passer en schaar. We vonden het heel belangrijk om ook ecologisch na te denken. Zo hebben we in de toiletzakken handzeep gestoken en kochten we ook brooddozen en herbruikbare drinkbussen. De vzw kwam die zakken ophalen om ze uit te delen aan de slachtoffers die bij hen logeren.

Welke reacties kwamen er op jullie project?

Ihsane: We hebben alleen maar positieve reacties gehoord. Iedereen was geïnteresseerd en was wou graag helpen. Het is ook opvallend hoeveel mannen ons vertelden hoe goed het was wat we deden. Je merkt dat het thema ook hen heel erg raakt.

 

Hoe zijn de voorbije weken voor jullie geweest?

We kwamen zo’n 2 keer per week naar Everna om cake te bakken of materiaal te verzamelen. Het was voor ons heel fijn om samen iets te kunnen doen voor een goed doel. Alles is eigenlijk probleemloos gegaan. Alle ideeën kwamen vanzelf en iedereen wou dezelfde richting uitgaan.

 

Hoe voelt het om het project af te ronden?

We vinden het wel heel jammer dat het gedaan is, maar we zijn vooral heel tevreden over het resultaat. We hebben ons de voorbije weken heel goed geamuseerd samen en hebben alleen maar mooie herinneringen. Nu zijn we heel gemotiveerd om aan iets nieuws te beginnen!

RESULTATEN

Materiaal-inzameling 

  • Verschillende zakken vol kleren, een keukenrobot en spelletjes
  • Kleren in slechtere staat hebben we gerecycleerd
  • Leukste gift: vintage babykleren in een retrodoos

 

Biocake | Meer dan 150 cakes verkocht

Centjes | Totaalsom: € 1350